Esittely
kuvat © E. Heikkinen


Olen Heta Pääkkönen, koiraharrastaja kotoisin Kuhmosta. Maatilan kasvattina olen ollut koko elämäni erinäisten eläinten ympäröimänä ja vaikka taipaleeni eläinmaailmaan lähtikin vahvasti kissojen kautta, vetivät koirat lopulta pidemmän korren. Opiskeluni veivät aikanaan Keski-Pohjanmaalle Kannuksen Kennellinjalle, josta valmistuin vuonna 2008 koira-alalle. Tällä hetkellä opiskelen Oulun Yliopistossa logopediaa haaveenani jollain tapaa yhdistää koirat ja tuleva ammattini.

Tämänhetkiseen belgilaumaani kuuluu kaksi groenendaelia: Raiku (Nanduhria's Goldberry) ja Nuri (Willow Creek Yips). Harrastan koirieni kanssa pääasiassa tokoa ja pk-lajeista metsäjälkeä. Myös peltojälki kuuluu kisatavotteisiin. Toisinaan tehdään myös agilityä, hakua ja uutena kokeiluna viestiä. Talvisin harrastetaan pienimuotoisesti vetolajeja (lähinnä hiihtoa) omaksi iloksi ja kunnonkohotusmielessä. Vuosien saatossa olen kokeillut koirineni kaikenlaista paimennuksesta mondioringiin aina vähän asuinpaikasta sekä mahdollisuuksista riippuen.

Belgihistoria

Innostus mustaa ja ylvästä, monipuolista paimenta kohtaan heräsi jo aivan pikkutyttönä koirakirjoja selatessa. Ulkonäöllisesti musta belgi kolahti heti ja koska luonne kuulosti juuri siltä, mitä koiralta halusin, päätin tahtoa groenendaelin. Niinpä nimipäivänäni, 15.10.2003, syntyi Nepo, joka tulisella ja tarmokkaalla asenteellaan heikkouksistaan huolimatta onnistui viemään pikkusormen lisäksi koko käden. Nepo on opettanut koirana minulle mahdottoman paljon kiihkeydestä, terävyydestä ja suuresta taistelutahdosta. Mitä nämä ominaisuudet ovat pahimmillaan ja parhaimmillaan. Toivoin saavani ensimmäistä belgiä suunnitellessani kiihkeän tulisielun, varjon, joka näkee vain minut ja joka on aina valmis kaikenlaiseen toimintaan. Vasta myöhemmin tajusin saaneeni juuri sitä, mitä halusinkin. En vain osannut valjastaa koiran ominaisuuksia (heikkouksineen ja vahvuuksineen) oikein ja suhde Nepon kanssa kasvoi kieroon. Tarjoamistaan haasteista huolimatta Nepo on ensimmäiseni ja siksi kaikkein tärkein :)

Haasteellisesta alkutaipaleesta huolimatta huomasin haaveilevani kasvattavani rotua vielä joku kaunis päivä ja sillä silmällä minulle tuli toinen belgialainen vuonna 2007, tällä kertaa narttu. Aina iloinen Niji tutustutti minut kisaamisen saloihin ja aika nopeasti sain huomata, ettei sekään ole niin helppoa kuin miltä näyttää näin ohjaajan vinkkelistä. Niji on osoittautunut kaikin puolin mukavaksi sekä monipuoliseksi koiraksi, joten jalostuskäyttö tuli aiheelliseksi koiran ollessa 4,5-vuotias, jolloin Niji meni jalostuslainaan kasvattajalleen Hasun Sannalle. Pentueen kasvun ja kehityksen seuraaminen aina näihin päiviin saakka on ollut hienoa ja opettavaista, eikä palo kasvatusajatusta kohtaan laantunut kakkapapereiden pyörittelystä huolimatta.

Belgejä minulla tulee olemaan aina, koska en muuhunkaan osaa enää vaihtaa :)

Ajatuksia kasvattamisesta

Ajatukseni kasvattamisen tavotteista eivät ole kiveen lyötyjä totuuksia, vaan suuntaviiva sille, mihin pyrin. Tiedostan, että saadakseen jotain, täytyy aina luopua jostain, sillä haasteita ja mahdollisuuksia on niin rodussa itsessän kuin suunniteltavissa yhdistelmissäkin.

Luonneominaisuuksien pohtiminen on helpoin ja luontevin reitti lähteä rakentamaan kasvatusideologiaani terveyttä ja rodunomaisuutta suinkaan unohtamatta. Yhdistelmiä suunnitellessani minulle on tärkeämpää ominaisuuksiltaan tasaisen pentueen kuin yksittäisen huippuyksilön aikaansaaminen.

Yksilötasolla "täydellinen belgi" on laaja ja moniulotteinen käsite, joka sisältää hyvän koiran lisäksi toimivan sukutaulun sekä yksilölle sopivan ihmisen. Kasvattajana pyrin siihen, että pennuilla on lähtökohtaisesti harrastuskoiran raamit: Toimintakykyä, taistelutahtoa, ahneutta sekä sopivanlaista tempperamenttia. Jalostusvalintoja tehdessäni en halua tuijottaa tuloksia tai tuloksettomuutta, vaan niitä konkreettisia ominaisuuksia, mitä koirayksilössä ja suvussa on. Haluan olla rehellinen terveyden ja luonneominaisuuksien edessä pyrkien näin omalta osaltani rakentamaan mahdollisimman toimivia koiria harrastusten ja aktiivisen peruselämän pariin.

Kennelnimeni juontaa juurensa Nepon luonteesta ja toivonkin tietynlaista liekehtiväisyyttä saavani aikaan, vaikkei varsinaisesta kasvatustyöstä kohdallani voi puhua vielä pitkään aikaan. Aika näyttää.


Heta Pääkkönen
90570 Oulu
kennelliekehtiva (at) gmail.com

Suorittamiani koulutuksia ja kursseja:
Keski-Pohjanmaan Maaseutuopisto, kennellinja, 2004-08
Kasvattajakurssi, 2006
Toko koulutusohjaajakurssi, 2005
Toko liikkeenohjaaja, 2005 (vahvistamaton)
Toko koetoimitsija, 2006


Kennel Liekehtivä